Projecten > Strategie en Stedenbouw Sociale Incubator Aalst

Sociale Incubator Aalst

OPDRACHTGEVER
OCMW en Stad Aalst

DATUM
2015-2017

IN SAMENWERKING MET
Oksigen Lab en Pure Experts

Het OCMW Aalst lanceerde een conceptstudie rond de herinvulling van de voormalige Rijkswachtkazerne van de stad. De ambitie is om deze strategisch gelegen plek, vlakbij het station, uit te bouwen als een sociale incubator. MOP en Oksigen Lab onderzoeken mogelijke scenario’s voor een innovatieve, sociale en inspirerende invulling van de site. We ontwikkelen een sterk ruimtelijk verhaal in dialoog met een ambitieus, creatief maar ook realistisch programma en een haalbaar business model.

Vanuit een lezing van het sociale en ondernemende netwerk van de stad, en een analyse van het ruimtelijk potentieel van de plek, zetten we een dialoog op met gemotiveerde spelers in de stad. Sociale kruidenier, (biologisch) buurtrestaurant, co-working, carnavalsambacht, tentoonstelling of flexibele kinderopvang: welke activiteiten kunnen op de site tot een boeiende synergie komen?

Samen met verschillende actoren uit de stad werken we toe naar een vernieuwend verhaal dat van de Rijkswachtkazerne een ontmoetingsplek maakt voor een divers publiek uit Aalst en misschien wel ver daarbuiten!