Projecten > Strategie en Stedenbouw Strategie voor landzijde offshore windindustrie

Strategie voor landzijde offshore windindustrie

OPDRACHTGEVER

AGHO, Oostende Trade
 

OPDRACHT

Opmaak masterplan. 

DATUM

2013 - in progress

ONTWERPERS

MOPurbandesign i.s.m. 3E, I-Propeller, Rebelgroup, COBE, Istema

De haven van Oostende is in vergelijking met andere Belgische havens relatief klein. Door de beperkte ruimte kan ze niet meer concurreren op de klassieke markt, waardoor de haven moet inzetten op totaal nieuwe domeinen. Met de Energy Port heeft de haven een uiterst innovatief antwoord gevonden op deze uitdagingen: het aantrekken van de offshore windindustrie biedt een grote meerwaarde en creëert langetermijnperspectieven voor werkgelegenheid in de buurt.

MOPurbandesign werkte in 2013 met de haven en haar actoren een masterplan, strategische visie en plan van aanpak uit voor de offshore windindustrie, een uitgedokterde strategie voor een vooruitstrevende Energy Cluster. Deze cluster bundelt de activiteiten op landzijde van de bedrijven actief in de offshore windindustrie.
Mede dankzij dit masterplan beslisten enkele belangrijke spelers hun loods- en kantooractiviteiten duurzaam in Oostende te vestigen. MOPurbandesign nam deel aan de tenders om deze belangrijke spelers binnen te halen. Via een serie van workshops slaagden we er samen met de haven in om grote bedrijven als Siemens, FALCK, Norther Vestas definitief naar Oostende te trekken. Verder nam
MOPurbandesign ook het ontwerp, de uitvoering van deze gebouwen en de omgevingsaanleg op zich.