Team > Oriol Clos


 

Oriol Clos

Oriol Clos
1955, Spanje

 

OPLEIDING

Architectuur en stedenbouw, School of Architecture, UPC, Barcelona, 1980

 

Oriol Clos bouwde een erg brede ervaring op in het ontwerpen, begeleiden en realiseren van strategische stedelijke projecten.

Als hoofd van de Dienst Stedenbouw in Barcelona, en later als stadsarchitect, bouwde hij samen met een multidisciplinair team aan een sterke visie op de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Visies op het niveau van de stad (mobiliteitsplan, infrastructuurplan,  Poble Nou 22@, monitoren van kwaliteit bij architectuurprojecten, richtlijnen rond leefbaarheid en groenreserves in de stad, masterplan voor de metropolitane regio Barcelona, etc.) werden ook vertaald naar concrete stedelijke projecten (ontwerp van het stratennetwerk, aansturen van stadsprojecten en projecten uit privéinitiatief) en gerealiseerd.

Bovendien nam Oriol Clos tussen 2012 en 2016 de leiding van het Agence d’Urbanisme de Lille Métropole op zich, een regionaal studie-orgaan dat onderzoekt, observeert en gegevens in verband met ruimtelijk planning in kaart brengt.

Daarbije stuurde hij de organisatie aan om tot een sterke regionale visie te komen (Metropolitane Plan SCOT) die focust op de optimalisatie van transportinfrastructuur, de versterking van regionaal en grensoverschrijdend grondgebied, de durzame integratie van de infrastructuren (TGV station, mobiliteit assen, ...), het patrimonium, de Universiteiten en de openbare ruimte in de stedelijke ruimte en de impact van het kanaalproject Seine-Nord, etc.

Sinds 2016, heeft Oriol Clos opnieuw zijn architectuurpraktijk, CLOS architect, opgestart en doceert hij stedenbouw aan de Architectuur school van Barcelona. In samenwerking met MOPurbandesign, wil Oriol stedelijke projecten en strategische studies rond territoriale en stedelijke ontwikkeling realiseren.

Zijn vergaande ervaring in verschillende internationale contexten, met de strategische planning, maar ook de realisatie van belangrijke stads- en infrastructuurprojecten zal voor het project R1 dan ook van onschatbare waarde zijn, zowel op strategische niveau als op het vlak van ruimtelijk ontwerp, processtructuur en het opbouwen van een fundamenteel draagvlak bij de diverse stakeholders van het project.